Pages

Subscribe Twitter

donderdag 22 januari 2015

Gezond volkorenbrood smaakt als wit

Als we allemaal voldoende vezels binnenkrijgen, bijvoorbeeld door het eten van volkorenbrood, draagt dat bij aan het voorkomen van hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas en meer. Maar in de meeste Europese landen haalt de consument zijn neus op voor volkoren. TNO leidde het HealthBread EU-project met een bijzondere uitkomst: brood dat voelt en smaakt als wit maar minstens zo gezond is als volkorenbrood.

De uitzonderlijke prestatie werd medio januari door bakeryandsnacks.com van de gerenommeerde online nieuwsdienst FoodNavigator.com erkend. TNO’er Jan Willem van der Kamp, die HealthBread coördineerde, werd uitgeroepen tot “Personality of the Year 2014”. ‘De echte beloning voor mij is echter de brede Europese uitrol van dit concept, zegt hij. ‘Er zijn veel EU-projecten die resulteren in wetenschappelijke publicaties met aanbevelingen hoe iets zou moeten. HealthBread daarentegen levert een reeks tastbare innovatieve producten. Die komen nu voor steeds meer consumenten beschikbaar en leveren zo een belangrijke bijdrage aan een gezonder voedingspatroon en dus de volksgezondheid.’

TNO werkte in een consortium met onderzoekscentrum VTT uit Finland, twee toeleveranciers van ingrediënten en dertien mkb-bedrijven, waaronder acht bakkerijen. Op basis daarvan ontwikkelden de bakkerijen hun eigen HealthBread-brood, aangepast aan de lokale smaak. Het brood bevat uitsluitend bestanddelen van de tarwekorrel en is dus 100% natuurlijk. Uit consumentenonderzoek bij meer dan duizend bakkersklanten bleek dat een grote meerderheid deze broden uitstekend vond smaken, ze wilde kopen en zelfs bereid was er meer voor te betalen. Zes HealthBread bakkerijen verkopen dit type brood nu. Deze maand zijn enkele partners uit het consortium, die internationaal opereren, begonnen met de lancering van het HealthBread concept in onder meer Duitsland, Oostenrijk en Italië. Later dit jaar volgen Nederland, Frankrijk, Turkije en de Verenigde Staten.

In de bakkerijsector is bekend dat het toevoegen van gezonde stoffen ‘uit een potje’ makkelijk is, maar dat de natuurlijke weg – uitsluitend gebruik van volkorenmeel – leidt tot een brood dat de Europese consument minder waardeert. Het HealthBread onderzoek naar slimme maaltechnologieën en fermentatie- en bakprocessen voor deeg en brood leverde de oplossing voor dit probleem. Het resulteerde in speciale vezelrijke tarwe-melen en een betere opname van belangrijke mineralen als ijzer en zink in het lichaam. Bakkerijen kunnen zonder veel organisatorische of financiële inspanningen met de receptuur aan de slag. Er is een HealthBread Bakers Manual beschikbaar die uitleg geeft over de benodigde ingrediënten en procédés en hoe zij hun klanten volgens de Europese regelgeving  over de gezondheidsvoordelen kunnen informeren.

0 reacties:

Een reactie posten