Subscribe Twitter

vrijdag 1 juni 2012

‘Volle’ melk leidt tot verwarring

Nederlanders drinken gemiddeld iets meer dan vier glazen melk per week; 65 procent doet dat omdat het lekker is. Daarnaast vindt 59 procent van melk drinkend Nederland, melk goed passen bij een gezonde levensstijl. Voor halfvolle melk ligt dit percentage zelfs op 82 procent. Wat opvalt is dat veel mensen ten onrechte denken dat volle melk veel meer vet bevat dan werkelijk het geval is. Dit blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo, in opdracht van FrieslandCampina. Consumenten zijn ten onrechte van mening dat het vetpercentage in volle melk (3,5 procent vet) hoger ligt dan in margarine (70 procent vet). De kennis over halfvolle melk, dat een laag vetpercentage van 1,5 procent heeft, is wel goed.
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van FrieslandCampina, in het kader van Wereldmelkdag op vrijdag 1 juni. Deze jaarlijks terugkerende dag is ingesteld door de FAO (Food and Agricultural Organisation van de Verenigde Naties). Tijdens deze dag staan organisaties en bedrijven wereldwijd stil bij het belang van melkconsumptie. Dit natuurlijke voedingsmiddel bevat namelijk essentiële voedingsstoffen voor de groei, ontwikkeling en bescherming van het menselijk lichaam.
Nederlanders blijken veel kennisvragen over melk juist te beantwoorden, maar toch bestaat er een aantal onjuiste percepties. Melk bevat onder meer calcium en eiwitten. Ongeveer een derde van de respondenten veronderstelt dat calcium uit melk niet goed is voor spieren, terwijl melk hier wel degelijk een positieve werking op heeft. Om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen adviseert het Voedingscentrum om dagelijks ongeveer 500 ml zuivel te drinken of te eten (dit is niet alleen melk, maar ook bijvoorbeeld yoghurt en zuiveldrank). De adviezen voor kinderen in de groei en voor ouderen liggen iets hoger.
Andere resultaten uit het onderzoek: De meeste Nederlanders zijn goed geïnformeerd over melk; zij zijn het erover eens dat melk goed is voor je gezondheid is en dat melk je niet dik maakt. 82 procent van de Nederlanders vindt halfvolle melk bij een gezonde leefstijl passen, net als 20+ kaas (69 procent). 57 procent geeft de voorkeur aan zuivel uit Nederland in plaats van zuivel uit het buitenland.

0 reacties:

Een reactie posten